論文題名 |
単著・共著 |
発表年月 |
発行所・誌名 |
編者名 (共著の場合のみ記入) |
該当頁数 |
食事ガイドライン第5回:サルコペニア診療ガイドライン |
共著 |
2018年04月 |
食と医療 5 |
下方浩史・安藤富士子 |
104頁~110頁 |
Age-related 12-year changes in dietary diversity and food intakes among community-dwelling Japanese aged 40 to 79 years |
共著 |
2018年05月 |
J Nutr Health Aging 22 5 |
Otsuka R, Nishita Y, Tange C, Tomida M, Kato Y, Imai T, Ando F, Shimokata H |
594頁~600頁 |
日本内科学会及び内科系13学会における男女共同参画に関する調査結果報告 |
共著 |
2018年05月 |
日内会誌 107 5 |
名越澄子・梶波康二・西川典子・檜山桂子・別役智子・正木崇生・山内高弘・白鳥敬子・橋本悦子・瀧原圭子・鈴木眞理・成瀬桂子・内田啓子・金子猛・三谷絹子・村田美穂・相良博典・駒瀬裕子・村島温子・吉田正樹・安藤富士子 |
894頁~899頁 |
おさえておきたいフレイルの基本 3.加齢以外に何がフレイルに関係するか -トータルケアをめざしたフレイル診療 |
共著 |
2018年05月 |
Modern Physician 38 5 |
下方浩史・安藤富士子・大塚礼・幸篤武 |
436頁~439頁 |
Prevalence and risk factors of MRI abnormality which was suspected as sinusitis in Japanese middle-aged and elderly community dwellers |
共著 |
2018年06月 |
BioMed Res Int |
Sugiura S, Yasue M, Uchida Y, Teranishi M, Sone M, Suzuki H, Nakashima T, Otsuka R, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
Men who were thin during early adulthood exhibited greater weight gain‐associated visceral fat accumulation in a study of middle‐aged Japanese men |
共著 |
2018年06月 |
Obes Sci Pract 4 3 |
Koda M, Kitamura I, Okura T, Otsuka R, Ando F, Shimokata H |
289頁~295頁 |
サルコペニアの疫学-頻度と危険因子- |
共著 |
2018年06月 |
診断と治療 6 6 |
安藤富士子・下方浩史 |
681頁~685頁 |
Physical frailty and mortality risk in Japanese older adults |
共著 |
2018年07月 |
Geriatr Gerontol Int 18 7 |
Yuki A, Otsuka R, Tange C, Nishita Y, Tomida M, Ando F, Shimokata H |
1085頁~1092頁 |
サルコペニアの疫学研究 |
共著 |
2018年07月 |
日本臨床 76 増刊号5 |
下方浩史・安藤富士子・幸篤武・大塚礼 |
574頁~578頁 |
食事ガイドライン第6回:動脈硬化性疾患予防ガイドライン |
共著 |
2018年07月 |
食と医療 6 |
下方浩史・安藤富士子 |
92頁~96頁 |
Association between uncoupling protein 2 gene Ala55val polymorphism and sudden sensorineural hearing loss |
共著 |
2018年08月 |
J Int Adv Otol 14 2 |
Koide Y, Teranishi M, Sugiura S, Uchida Y, Nishio N, Kato K, Otake H, Yoshida T, Otsuka R, Ando F, Shimokata H, Hasegawa Y, Nakashima T, Sone M |
166頁~169頁 |
「高齢者は75歳から」時代の到来 |
単著 |
2018年08月 |
応用老年学 12 1 |
|
1頁 |
フレイル・サルコペニアの疫学 |
共著 |
2018年08月 |
Clin Calcium 28 9 |
幸篤武・安藤富士子・下方浩史 |
1183頁~1189頁 |
Soy food and isoflavone intake reduces the risk of cognitive impairment in elderly Japanese women |
共著 |
2018年10月 |
Eur J Clin Nutr 72 10 |
Nakamoto M, Otsuka R, Nishita Y, Tange C, Tomida M, Kato Y, Imai T, Sakai T, Ando F, Shimokata H |
1458頁~1462頁 |
Polypharmacy is associated with frailty in Japanese community-dwelling older adults |
共著 |
2018年10月 |
Geriatr Gerontol Int 18 10 |
Yuki A, Otsuka R, Tange C, Nishita Y, Tomida M, Ando F, Shimokata H |
1497頁~1500頁 |
Smaller hippocampal volume and degraded peripheral hearing among Japanese community dwellers |
共著 |
2018年10月 |
Front Aging Neurosci |
Uchida Y, Nishita Y, Kato T, Iwata K, Sugiura S, Suzuki H, Sone M, Tange C, Otsuka R, Ando F, Shimokata H, Nakamura A |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
食事ガイドライン第7回:膵炎診療ガイドライン |
共著 |
2018年10月 |
食と医療 7 |
下方浩史・安藤富士子 |
107頁~111頁 |
Longitudinal association between n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid intake and depressive symptoms: A population-based cohort study in Japan |
共著 |
2018年11月 |
Nutrients 10 11 |
Horikawa C, Otsuka R, Kato Y, Nishita Y, Tange C, Rogi T, Kawashima H, Shibata H, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
加齢に伴う身体組成の変化 |
共著 |
2018年12月 |
栄養 3 4 |
下方浩史・安藤富士子・大塚礼 |
239頁~245頁 |
Dietary factors associated with the development of physical frailty in community-dwelling older adults |
共著 |
2019年01月 |
J Nutr Health Aging 23 1 |
Otsuka R, Tange C, Tomida M, Nishita Y, Kato Y, Yuki A, Ando F, Shimokata H, Arai H |
89頁~95頁 |
食事ガイドライン第8回:CKD診療ガイドライン |
共著 |
2019年01月 |
食と医療 8 |
下方浩史・安藤富士子 |
93頁~97頁 |
中高年者に適応可能なワーク・ファミリー・バランス尺度の構成 |
共著 |
2019年02月 |
心理学研究 89 6 |
富田真紀子・西田裕紀子・丹下智香子・大塚礼・安藤富士子・下方浩史 |
591頁~601頁 |
Hearing-Impaired Elderly People Have Smaller Social Networks: A Population-Based Aging Study. |
共著 |
2019年03月 |
Arch Gerontol Geriatr. 83 |
Ogawa T, Uchida Y, Nishita Y, Tange C, Sugiura S, Ueda H, Nakada T, Suzuki H, Otsuka R, Ando F, Shimokata H |
75頁~80頁 |
Hemoglobin A1c and 10-year information processing speed in Japanese community-dwellers. |
共著 |
2019年04月 |
Environ Health Prev Med 24 |
Otsuka R, Nishita Y, Tange C, Tomida M, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
栄養からみたサルコペニア・フレイル予防対策 |
共著 |
2019年05月 |
臨床栄養 134 5 |
下方浩史・安藤富士子 |
601頁~607頁 |
フレイル診療ガイド |
共著 |
2019年05月 |
食と医療 9 |
下方浩史・安藤富士子 |
89頁~93頁 |
Fish and meat intake, serum eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid levels, and mortality in community-dwelling Japanese older persons. |
共著 |
2019年05月 |
Int J Environ Res Public Health 16 |
Otsuka R, Tange C, Nishita Y, Tomida M, Kato Y, Imai T, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
Positive effects of openness on cognitive aging in middle-aged and older adults: A 13-year longitudinal study. |
共著 |
2019年06月 |
Int J Environ Res Public Health 16 |
Nishita Y, Tange C, Tomida M, Otsuka R, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
A clinical dose of angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitor and heterozygous ACE deletion exacerbate Alzheimer’s disease pathology in mice. |
共著 |
2019年06月 |
J Biol Chem 294 |
Liu S, Ando F, Fujita Y, Liu J, Maeda T, Shen X, Kikuchi K, Matsumoto A, Yokomori M, Tanabe-Fujimura C, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
高尿酸血症・痛風の診療ガイドライン |
共著 |
2019年07月 |
食と医療 10 |
下方浩史・安藤富士子 |
89頁~93頁 |
Hearing-Impaired Elderly People Have Smaller Social Networks: A Population-Based Aging Study |
共著 |
2019年07月 |
Arch Gerontol Geriatr 83 |
Ogawa T, Uchida Y, Nishita Y, Tange C, Sugiura S, Ueda H, Nakada T, Suzuki H |
75頁~80頁 |
Daily Physical Activity Predicts Frailty Development Among Community-dwelling Older Japanese Adults |
共著 |
2019年08月 |
JAMDA 20 |
Yuki A, Otsuka R, TangeC, Nishita Y, Tomida M, Ando F, Shimokata H, Arai H |
1032頁~1036頁 |
急性・慢性心不全診療ガイドライン |
共著 |
2019年10月 |
食と医療 11 |
下方浩史・安藤富士子 |
101頁~105頁 |
Association between green tea intake and risk of cognitive decline, considering glycated hemoglobin level, in older Japanese adults: the NILS-LSA study. |
共著 |
2019年11月 |
Nagoya Journal of Medical Science 81 |
hirai Y, Kuriki K, Otsuka R, Kato Y, Nishita Y, Tange C,Tomida M, Imai T, Ando F, Shimokata H |
655頁~666頁 |
AWGS |
共著 |
2019年12月 |
Current Therapy 37 12 |
幸篤武・安藤富士子・下方浩史 |
8頁~13頁 |
Links between physical frailty and regional gray matter volumes in older adults: A voxel-based morphometry study |
共著 |
2019年12月 |
J Am Med Dir Assoc 20 |
Nishita Y, Nakamura A, Kato T, Otsuka R, Iwata K, Tange C, Ando F, Ito K, Shimokata H, Arai H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
糖尿病診療ガイドライン2019 |
共著 |
2020年01月 |
食と医療 12 |
下方浩史・安藤富士子 |
103頁~107頁 |
Association of muscle strength and gait speed with cross-sectional muscle area determined by mid-thigh computed tomography - A comparison with skeletal muscle mass measured by dual-energy X-ray absorptiometry. |
共著 |
2020年02月 |
J Frailty Aging 9 2 |
Tsukasaki K, Matsui Y, Arai H, Harada A, Tomida M, Takemura M, Otsuka R, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
Age-related changes in physical fitness among community-living middle-aged and older Japanese: A 12-year longitudinal study. |
共著 |
2020年02月 |
Res Q Exerc Sport 13 |
Kozakai R, Nishita Y, Otsuka R, Ando F, Shimokata H |
1頁~14頁 |
フレイルの疫学 |
共著 |
2020年03月 |
診断と治療 108 3 |
幸篤武・安藤富士子・下方浩史 |
293頁~298頁 |
Stability and change in well-being among middle-aged and older Japanese. Int J Behav Dev |
共著 |
2020年03月 |
Int J Behav Dev |
Nakagawa T, Nishita Y, Tange C, Tomida M, Kinoshita K, Otsuka R, Ando F, Shimokata H: |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
Green tea and coffee intake and risk of cognitive decline in older adults: the National Institute for Longevity Sciences, Longitudinal Study of Aging. |
共著 |
2020年04月 |
Public Health Nutr 23 6 |
Shirai Y, Kuriki K, Otsuka R, Kato Y, Nishita Y, Tange C, Tomida M, Imai T, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
Protein intake per day and at each daily meal and skeletal muscle mass declines among older community dwellers in Japan. |
共著 |
2020年04月 |
Public Health Nutr 23 6 |
Otsuka R, Kato Y, Tange C, Nishita Y, Tomida M, Imai T, Ando F, Shimokata H, Arai H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
Dietary diversity and all-cause and cause-specific mortality in Japanese community-dwelling older adults. |
共著 |
2020年04月 |
Nutrients 12 4 |
Otsuka R, Tange C, Nishita Y, Kato Y, Tomida M, Imai T, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
認知機能低下および認知症のリスク抑制-WHOガイドライン |
共著 |
2020年05月 |
食と医療 13 |
下方浩史・安藤富士子 |
105頁~109頁 |
乳癌診療ガイドライン |
共著 |
2020年07月 |
食と医療 14 |
下方浩史・安藤富士子 |
97頁~101頁 |
新型コロナウィルス感染者の栄養管理のためのESPN専門家声明と実践的ガイダンス |
共著 |
2020年10月 |
食と医療 15 |
下方浩史・安藤富士子 |
75頁~79頁 |
成人の肥満診療実践ガイドライン~カナダ医学協会 |
共著 |
2021年01月 |
食と医療 16 |
下方浩史・安藤富士子 |
74頁~77頁 |
Relationship between serum fatty acids and physical frailty in community-dwelling older Japanese adults. |
共著 |
2021年03月 |
J Frailty Aging 10 |
Kinoshita K, Otsuka R, Tange C, Nishita Y, Tomida M, Ando F, Shimokata H, Arai H |
237頁~240頁 |
食事ガイドライン第17回:NAFLD/NASH診療ガイドライン2020 |
共著 |
2021年03月 |
食と医療 17 |
下方浩史・安藤富士子 |
88頁~92頁 |
Dietary diversity is associated with longitudinal changes in hippocampal volume among Japanese community dweller. |
共著 |
2021年06月 |
Eur J Clin Nutr 75 |
Otsuka R, Nishita Y, Nakamura A, Kato T, Iwata K, Tange C, Tomida M, Kinoshita K, Nakagawa T, Ando F, Shimokata H, Arai H |
946頁~953頁 |
Interaction between cognitive leisure activity and long-chain polyunsaturated fatty acid intake on global cognitive decline in a Japanese longitudinal cohort study: National Institute for Longevity Sciences-Longitudinal Study of Aging. |
共著 |
2021年07月 |
BMC Geriatr, 21 |
Horikawa C, Otsuka R, Nishita Y, Tange C, Kato Y, Tanaka T, Rogi T, Shibata H, Ando F, Shimokata H: |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
食事ガイドライン第18回:高齢者糖尿病診療ガイドライン2017 |
共著 |
2021年07月 |
食と医療 18 |
下方浩史・安藤富士子 |
83頁~87頁 |
Green tea consumption is associated with annual changes in hippocampal volumes: A longitudinal study in community-dwelling middle-aged and older Japanese individuals. |
共著 |
2021年08月 |
Arch Gerontol Geriat 96 |
Zhang S, Otsuka R, Nishita Y, Nakamura A, Kato T, Iwata K, Tange C, Tomida M, Ando F, Shimokata H, Arai H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
Longitudinal associations between hearing aid usage and cognition in community-dwelling Japanese older adults with moderate hearing loss. |
共著 |
2021年10月 |
PLoS One 16 |
Sugiura S, Nishita Y, Uchida Y, Shimono M, Suzuki H, Teranishi M, Nakashima T, Tange C, Otsuka R, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
食事ガイドライン第19回:肝硬変診療ガイドライン2020 |
共著 |
2021年11月 |
食と医療 19 |
下方浩史・安藤富士子 |
77頁~81頁 |
Association between intra-individual changes in social network diversity and global cognition in older adults: Does closeness to network members make a difference? |
共著 |
2021年12月 |
J Psychosom Res 151 |
Saito T, Nishita Y, Tange C, Nakagawa T, Tomida M, Otsuka R, Ando F, Shimokata H, Arai H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
Intake of isoflavones reduces the risk of all-cause mortality in middle-aged Japanese. |
共著 |
2021年12月 |
Eur J Clin Nutr 75 |
Nakamoto M, Otsuka R, Tange C, Nishita Y, Tomida M, Imai T, Sakai T, Ando F, Shimokata H |
1781頁~1791頁 |
食事ガイドライン第20回:COPD(慢性閉塞性肺疾患)診断と治療のためのガイドライン第5版2018 |
共著 |
2022年02月 |
食と医療 20 |
下方浩史・安藤富士子 |
98頁~101頁 |
Typology of work–family balance among middle–aged and older Japanese adults. |
共著 |
2022年03月 |
Front Psychol, 13 |
Tomida M, Nishita Y, Tange C, Nakagawa T, Otsuka R, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
Prevalence of usage of hearing aids and its association with cognitive impairment in Japanese community-dwelling elders with hearing loss. |
共著 |
2022年04月 |
Auris Nasus Larynx 49 |
Sugiura S, Uchida Y, Nishita Y, Teranishi M, Shimono M, Suzuki H, Nakashima T, Tange C, Otsuka R, Ando F, Shimokata H |
18頁~25頁 |
Association of dietary intake with the transitions of frailty among Japanese community-dwelling older adults. |
共著 |
2022年04月 |
J Frailty Aging 11 |
Otsuka R, Zhang S, Tange C, Nishita Y, Tomida M, Kinoshita K, Kato Y, Ando F, Shimokata H, Arai H: |
26頁~32頁 |
Does positive affect predict mortality and morbidity? A 19-year longitudinal study of middle-aged and older Japanese adults. |
共著 |
2022年04月 |
Journal of Research in Personality 97 |
Nakagawa T, Nishita Y, Tange C, Tomida M, Otsuka R, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
食事ガイドライン第21回:ESPEN実践ガイドライン 炎症性腸疾患における臨床栄養学(1) |
共著 |
2022年04月 |
食と医療 21 |
下方浩史・安藤富士子 |
102頁~106頁 |
Breakfast protein quality and muscle strength in Japanese older adults: A community-based longitudinal study. |
共著 |
2022年05月 |
Journal of the American Medical Directors Association 23 |
Kinoshita K, Otsuka R, Nishita Y, Tange C, Tomida M, Zhang S, Ando F, Shimokata H, Arai H |
729頁~735頁 |
Basic lifestyle habits and volume change in total gray matter among community dwelling middle-aged and older Japanese adults |
共著 |
2022年08月 |
Preventive Medicine 161 |
Otsuka R, Nishita Y, Nakamura A, Kato T, Ando F, Shimokata H, Arai H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
食事ガイドライン第22回:ESPEN実践ガイドライン 炎症性腸疾患における臨床栄養学(2) |
共著 |
2022年08月 |
食と医療 22 |
下方浩史・安藤富士子 |
80頁~85頁 |
Natural history trajectories of frailty in community-dwelling older Japanese adults |
共著 |
2022年10月 |
Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences 77 |
Tange C, Nishita Y, Tomida M, Otsuka R, Ando F, Shimokata H, Arai H |
2059頁~2067頁 |
食事ガイドライン第23回:睡眠時無呼吸症候群(SAS)の診療ガイドライン2020 |
共著 |
2022年11月 |
食と医療 23 |
下方浩史/安藤富士子 |
88頁~91頁 |
Effects of APOEɛ4 genotype on age-associated change in cognitive functions among Japanese middle-aged and older adults: A 20-year follow-up study |
共著 |
2023年01月 |
Experimental Gerontology 171 |
Nishita Y, Sala G, Shinohara M, Tange C, Ando F, Shimokata H, Sato N, Otsuka R |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
食事ガイドライン第24回:動脈硬化性疾患予防ガイドライン2022. 食と医療 |
共著 |
2023年01月 |
食と医療 24 |
下方浩史・安藤富士子 |
84頁~87頁 |
Association between short-chain fatty acid intake and development of muscle strength loss among community-dwelling older Japanese adults |
共著 |
2023年03月 |
Experimental Gerontology 173 |
Otsuka R, Zhang S, Furuya K, Tange C, Sala G, Ando F, Shimokata H, Nishita Y, Arai H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |
Basal ganglia lesions may be a risk factor for characteristic features of a glaucomatous optic disc: population-based cohort study in Japan |
共著 |
2023年03月 |
BMJ Open Ophthalmology 8 |
Fukuoka H, Nishita Y, Tange C, Otsuka R, Ando F, Shimokata H |
共同研究につき本人担当部分抽出不可能 |